Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Wetenschappers testen nieuwe militaire sonar om te zien of deze de walvis beïnvloedt

Wetenschappers testen nieuwe militaire sonar om te zien of deze de walvis beïnvloedt

Dit artikel is geproduceerd en gefinancierd door Noors Defensieonderzoeksinstituut – Lees verder.

Er zullen tests worden uitgevoerd in Lopphavet, Fugløybanken, Tromsøflaket en Nordvestbanken. De binnenste cirkel toont het kerngebied, terwijl de stippellijn het externe chirurgische gebied toont.

De kennis zal worden gebruikt om de Noorse marine en de NAVO te adviseren over waar ze geen sonaroefeningen moeten uitvoeren.

De sonarapparaten die zullen worden getest, zijn van een nieuw type dat veel landen overwegen te adopteren. De processen rond Fugløybanken gaan door. Gedurende deze periode komen orka’s en bultruggen hier samen om te grazen op haring.

Nieuwe sonarapparaten hebben een lager geluidsniveau, maar de duur van de geluidspulsen is langer dan traditionele sonar. Het is belangrijk om te testen hoe de walvis in de loop van de tijd op deze dingen reageert, zegt onderzoeker Peter Kvadsheim.

Onze hypothese is dat nieuwe sonarapparaten een lager schadepotentieel hebben omdat ze een lagere geluidsdruk hebben. Maar dit kan Vissen meer hinderen omdat het signaal langer aanhoudt. We zullen het pas weten nadat de test is gedaan, zegt Kvadsheim

Het markeren van sperma gebeurt met behulp van lange staafjes zoals deze.

Feiten over sonar

  • SONAR (Sound Navigation and Ranging) is een technologie die onderwatergeluid gebruikt om schepen en objecten onder water te navigeren of te detecteren.
  • Er zijn twee soorten sonar, actief en passief:
  • Actieve sonar Neemt echo’s op van het uitgezonden geluid. Sonar werkt volgens hetzelfde principe als radar (echoprincipe). Dat wil zeggen, ze zenden een korte geluidsgolf uit (vaak een ping genoemd). De echo’s worden op het scherm weergegeven, als een soort kaart van de omgeving.
  • Passieve sonar Het neemt geluid op zonder zijn eigen signalen te verzenden. Passief luisteren wordt vaak gebruikt door subs. Dit komt omdat de onderzeeër zijn locatie gemakkelijk kan onthullen door actief geluid uit te zenden. Passief luisteren wordt ook in de wetenschap gebruikt om vissen en zeezoogdieren te detecteren.
READ  Over het vinden van een betere manier

De satelliet houdt de walvis 24 uur lang in de gaten

Tijdens de tests zullen onderzoekers kleine boten gebruiken om sensoren met zuignappen aan de walvissen te bevestigen. De sensoren registreren het geluid dat het dier zelf maakt, de geluiden die het kan tegenkomen, zijn duikgedrag, zwemsnelheid en waar het ronddwaalt. Zo kunnen ze in kaart brengen hoe walvissen reageren op sonarpulsen.

Van het merken van walvissen tijdens een eerder onderzoeksproject.

Van het merken van walvissen tijdens een eerder onderzoeksproject.

Zuignappen zijn geprogrammeerd om na 24 uur eraf te vallen.

Onderzoekers uit acht landen zijn aan boord van het onderzoeksschip Ho Sverdrup 2. Het experiment werd goedgekeurd door de Noorse proefdierautoriteiten (Noorse Voedselveiligheidsautoriteit).

De haringvisserij mag niet worden verstoord

Onderzoekers gaan rekening houden met de haringvisserij die in het gebied plaatsvindt.

“We weten heel goed dat haringen dit soort sonarsignalen niet horen”, zegt Kvadsheim.

-We werken met individuele schepen in de ringzegenvloot om walvissen te identificeren die op zoek zijn naar ringzegens. Tijdens de tests zullen we ons aanpassen aan de vissersvloot om hen niet in de weg te lopen.

Het onderzoeksteam zal er alles aan doen om de walvisobservatieactiviteiten in Kvænangen niet te verstoren.

– In principe willen we niet binnen de fjordlijn werken. Als de weersomstandigheden slecht blijven, kunnen we Kvænangen of Altafjorden binnenvaren. Het is voornamelijk bedoeld voor het merken van walvissen. Als walvissen in het gebied worden gemonitord, zullen we geen sonaropnamen uitvoeren die de activiteit zouden kunnen verstoren, benadrukt Kvadsheim.

Lees ook: Wetenschappers gaan na wat de walvis hoort