Huissen TV

Informatie over Nederland. Selecteer de onderwerpen waarover u meer wilt weten over Huissen

Zweedse schaatsaas: – Ik vermoedde dat het doping was

Het wereldrecord van Van der Boyle was niet lang nadat geruchten over doping de ronde deden. In een interview met persbureau DD gaf hij voor het eerst commentaar.

– Ik ben erg blij. Ik ben zo blij met wat ik doe, mensen denken dat het onmogelijk is. Hij zegt dat het erg bevredigend is.

In december hield Van der Boyle zijn eerste wedstrijd in twee jaar en vestigde hij een Zweeds record door de zevende beste tijd ter wereld op de 10.000 meter te rijden. In februari won hij het WK-goud op de 5.000 en 10.000 meter en het wereldrecord in de posttraining.

– Ik vermoedde doping. “Dat doe je niet.” Ik begrijp dat mensen verrast zijn, hij zegt dat hij vragen kreeg van de Nederlandse televisie zodra de prestatie voorbij was.

Niet beschikbaar

Van der Boyle maakt deel uit van het verhaal dat hij in juni 2018 aankondigde dat hij met pensioen zou gaan en in plaats daarvan zou dienen in het Army Hunting Battalion. Tegelijkertijd meldde hij zich aan bij het zogenaamde Stay Reporting System. Dopingregelgevers eisen dat topsporters hun verblijfplaats melden om niet-aangegeven controles uit te voeren.

Groot talent: Nils van der Boyle ging verschrikkelijk het ijs op en vestigde in december een Zweeds record van 10.000. Tijd was de zevende beste aller tijden ter wereld. Foto: Eric Bossman / Bildbyron

Voor van der Boele was het een noodzaak. Dienen in het leger betekent dat je niet altijd beschikbaar bent.

Een jaar later keerde van der Boyle terug naar de rapportagemodus, maar hij deed niet mee en viel het hele seizoen op. Hij pakt dopingkwesties stilletjes aan.

– Zinloos

– Ik ben een geweldige atleet, ik werk voornamelijk om mezelf te bewijzen wat ik kan bereiken. Hij zegt dat als ik mezelf had aangemoedigd, alles wat ik doe zinloos zou zijn.

– Ik heb meer verloren dan gewonnen door vals te spelen, zegt hij.

Van der Boyle, die sinds 2014 en 2015 twee WK-gouden prijzen voor junioren heeft gewonnen, is een van de grootste gouden verwachtingen van Zweden voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in Peking.

(© NTB)

READ  Johan Howe heeft getekend voor de Nederlandse club